به مناسبت هفته ترویج تغذیه با شیر مادر ؛ اهمیت شیر مادر در سلامت کودکان
اهميت تغذيه با شيرمادر:
تغذيه انحصاري شيرخواران با شير مادر در 6ماه اول عمر توصيه مي شود. براي اين كه بتوانيد به مادراني كه در مورد ارزش شير مادر ترديد دارند كمك كرده و آنان را حمايت كنيد، بايد بدانيد چرا تغذيه با شير مادر اهميت دارد . هم چنين لازم است تفاوت هاي بين شير مادر و شير مصنوعي را بدانيد.
مزايای شير مادر :
*موادمغذي كامل را داراست.
*سهل الهضم بوده و با كفايت به مصرف مي رسد .
*شيرخوار را در مقابل ابتلا به عفونت ها، بيماريهاي دوران كودكي و پس از آن محافظت مي كند.
*بسيار ارزان تر از شير مصنوعي است.
*به پيوند عاطفي مادر و كودك وتكامل وي كمك مي كند .
*از سلامت مادر محافظت مي كند .
*بهترين الگوي رشد و تكامل را براي كودكان فراهم مي كند.
*سبب افزايش ضريب هوشي كودكان مي شود.
شیر مصنوعی:
شيرهاي مصنوعي(فرمولا) از مواد مختلفي شامل شيرهاي دام ، سويا و روغن هاي نباتي ساخته مي شوند. گر چه براي اين كه اين محصولات هر چه بيشتر شبيه شير مادر شوند تلاش زيادي صورت گرفته است ، اما هنوز فاصله زيادي وجود دارد تا بتوان از آن ها به عنوان يك غذاي كامل براي شيرخواران استفاده كرد.
همه شيرها حاوي چربي براي تامين انرژي ، پروتئين براي رشد و قند شير بنام لاكتوز براي تامين انرژي مي باشند .
شيرهاي دام پروتئين بيشتري نسبت به شير مادر دارند و براي كليه هاي تكامل نيافته شير خوار دفع اين مقادير زياد پروتئين بسيار دشوار است.
شير مادر هم چنين حاوي اسيدهاي چرب ضروري مورد نياز براي رشد مغز و چشم و سلامت عروق خوني مي باشد . اين اسيد هاي چرب در شيرهاي دام موجود نبوده ولي ممكن است به شير مصنوعي اضافه شده باشند.
مزايای رواني تغذيه با شير مادر
تغذيه با شير مادر به ايجاد رابطه عاشقانه و صميمي ميان مادر و شيرخوار كمك مي كند و باعث مي شود كه مادر از لحاظ عاطفي ارضاع شود. تماس نزديك بين مادر و نوزاد بلافاصله پس از زايمان به استحكام اين رابطه كمك مي كند. اين رابطه پيوند عاطفي )Bondingناميده مي شود .
اگر شيرخوار با شير مادر تغذيه شود ، كمتر گريه مي كند و امنيت رواني بيشتري خواهد داشت . برخي مطالعات نشان داده اند كه تغذيه با شير مادر به ارتقاء ضريب هوشي كودكان كمك مي كند . نوزادان كم وزن كه در هفته هاي اول زندگي با شيرمادر تغذيه مي شوند ، در سال هاي بعد نسبت به كودكاني كه با شير مصنوعي تغذيه شده اند، از بهره هوشي بالاتري برخوردارند .
مضرات تغذيه مصنوعي
·اختلال در پيوند عاطفي مادر و كودك
·ابتلا بيشتر به اسهال و اسهال پايدار
·ابتلا بيشتر به عفونت هاي تنفسي
·سوء تغذيه و كمبود ويتامينA
·افزايش آلرژي و عدم تحمل به غذا
·افزايش خطر ابتلاء به برخي بيماري هاي مزمن
·چاقي
·ضريب هوشي كمتر
·افزايش خطر كم خوني ، سرطان پستان و تخمدان در مادر