روز جهانی غذا ۲۰۲۴: حق غذا برای داشتن زندگی و آیندهی بهتر
روز جهانی غذا ۱۶ اکتبر هر سال از سوی سازمان غذا و کشاورزی ملل متحد (فائو) برگزار میشود تا توجه جهانیان را به مسایل مرتبط با نظام غذا و تغذیه جلب کند. جشنها و رویدادهای این روز در ۱۵۰ کشور جهان به بیش از ۵۰ زبان دنیا نیز برگزار میشود. شعار امسال «حق غذا برای داشتن زندگی بهتر و آیندهی بهتر» است. این امر بر اهمیت دسترسی به غذا به عنوان یک حق اساسی بشر تاکید میکند.
غذا سومین نیاز اساسی انسان بعد از هوا و آب است و همه باید حق داشته باشند که به غذای کافی دسترسی داشته باشند. حقوق بشر مانند حق غذا، زندگی، آزادی، کار و تحصیل توسط اعلامیهی جهانی حقوق بشر و دو میثاق بینالمللی الزامآور به رسمیت شناخته شده است. تنها زمانی که همه از حق انسان برای داشتن غذای کافی برخوردار شوند، میتوانیم به سایر حقوق بشر و اهداف توسعهی پایدار دست یابیم.
در حال حاضر، حدود ۷۳۳ میلیون نفر در جهان عمدتا به دلیل جنگها، شوکهای آب و هوایی، نابرابریها و رکود اقتصادی گرسنه هستند. بیش از ۲.۸ میلیارد نفر توانایی پرداخت هزینههای یک رژیم غذایی سالم را ندارند. یعنی حتی اگر کالری کافی دریافت نمایند، ممکن است مواد مغذی و متنوع مورد نیاز برای سالم بودن را دریافت نکنند. به بیان ساده، تقریبا نیمی از جمعیت جهان امروز مواد مغذی مورد نیاز خود را برای رشد و در برخی موارد زنده ماندن دریافت نمیکنند.
این بدان معناست که تقریبا نیمی از جهان احتمال بیشتری دارد که بیمار شوند، به طور مداوم به بیماریهای مزمن مبتلا گردند یا توان لازم برای برخورداری از یک زندگی فعال را نداشته باشند. همهی اینها به دلیل یک موضوع بسیار اساسی است: عدم دسترسی به غذای کافی. ما به تجربه میدانیم که تولید غذای بیشتر به تنهایی راه حل نیست. تولیدکنندگان غذا در سراسر جهان در حال حاضر به اندازهی کافی برای همهی ما غذا تولید می کنند. مهم دسترسی همه به غذاهای مغذی، متنوع، ایمن و کافی در همه جا و با قیمتی مقرون به صرفه است. هر فرد باید قادر باشد غذاهایی را که از نظر فرهنگی و اجتماعی با آن سازگار است، مصرف کند. این امر به حفظ تنوع غذایی و فرهنگی کمک میکند. برخورداری از حق غذا به توسعهی اقتصادی نیز کمک میکند. افراد سالم قادر به کار مؤثرتر و تولید بیشتر هستند که در نهایت به رشد اقتصادی و کاهش فقر منجر میشود. همچنین تأمین حق غذا میتواند به کاهش تنشها و ناآرامیهای اجتماعی کمک کند. گرسنگی و ناامنی غذایی یکی از عوامل اصلی ناآرامیها و درگیریها در جوامع است.
تأمین حق غذا نیازمند توجه جدی به سیاستها، برنامهها و همکاریهای بینالمللی در حوزههای کشاورزی، امنیت غذایی و حقوق بشر است. در این زمینه همهی ما نقشی داریم. دولتها، بخش خصوصی، کشاورزان، دانشگاهها، جامعهی مدنی و افراد باید با یکدیگر همکاری کنند تا از تنوع بیشتری از غذاهای مغذی، مقرونبهصرفه، در دسترس، ایمن و پایدار اطمینان حاصل کنند و به امنیت غذایی و رژیمهای غذایی سالم برای همه دست یابند.
بیشتر بخوانید: https://www.fao.org/world-food-day/en