نان کامل مصرف کنید
وزانه قسمت اعظم از انرژی، پروتئین (تامین بیش از 45 درصد نیاز روزانه)، املاح معدنی همچون فسفر و ویتامینهای گروه B مورد نیاز ما از طریق نان تأمین می شود. مصرف سرانه نان در کشور حدود 114 کیلوگرم در سال (معادل 310 گرم در روز) است، که حدود 50-40 % انرژی دریافتی و حدود 45% پروتئین روزانه را تامین می کند. در اقشار کم درآمد که نان بیشتری مصرف می کنند تا 60% پروتئین روزانه از نان تامین می شود.
هم چنین بیش از 30% کلسیم و فسفر روزانه که در افراد فقیر به 45% هم می رسد از نان روزانه تامین می شود. متوسط مصرف سرانه نان در جهان حدود 65 کیلوگرم و مصرف سرانه سالانه نان در ایران 37% بیش از متوسط مصرف سرانه سالانه کشورهاي خاورمیانه است. بررسي های انجام شده در ایران نشان داده است که مردم ایران نان کامل را کمتر و نان سفید را بیشتر مصرف مي کنند. درحالیکه نان کامل (مانند سنگک تهیه شده با آرد کامل) نسبت به نان های تهیه شده با آرد سفید از ارزش تغذیه ای بالاتری برخوردار مي باشد. طبق گزارش بار بیماری ها، در سال 2019 سه مورد از 15 عامل اصلی خطر مرگ زودهنگام در جهان، مربوط به عوامل خطر رژیم غذایی شامل مصرف زیاد سدیم (نمک)، مصرف کم غلات کامل و مصرف کم حبوبات بود که در ایران مصرف کم غلات کامل اصلی ترین عامل خطر رژیم غذایی در مرگ زودهنگام بود.
طبق آخرین گزارش فوق، در سال 2019 بالغ بر 29 هزار مرگ زودرس (حدود 4/7 درصد از کل مرگ ها) به دلیل بیماری های قلبی عروقی، دیابت و برخی از سرطان ها منتسب به مصرف کم غلات کامل در ایران بود. مصرف نانی که با آرد سفید تهیه می شود خطر اضافه وزن و چاقی، بیماریهای غیر واگیردار بویژه دیابت، چربی خون بالا و بیماریهای قلبی عروقی و سرطان ها و هم چنین کمبود ریزمغذی ها را افزایش می دهد. نان سفید در مقایسه با نان کامل از نظر تغذیه ای ارزش کمتری دارد و نان هایی که به مقدار استاندارد و معینی سبوس دارند اگر چه رنگشان تیره تر است ولی ارزش غذایی بیشتری دارند.